NavMenu

Na uvidu plan za prostor između Sadova i radne zone u Novom Sadu - Zelenilo i poslovni objekti

Izvor: Radio 021 Subota, 20.04.2024. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google Earth)
Nacrt plana detaljne regulacije prostora između radne zone "Istok" i Sadova u Petrovaradinu na javnom uvidu je do 11. maja. Plan predviđa da 50% površine od osam hektara bude posvećeno poslovanju.
Unutar radne zone planirane su namene iz oblasti sekundarnog i tercijarnog sektora. Sekundarni sektor podrazumeva industriju, dok tercijarni predstavlja trgovinu, turizam, ugostiteljstvo, zanatstvo, i slično.
Maksimalna dozvoljena spratnost objekata namenjenih za poslovanje je prizemlje plus dva sprata, dok administrativne zgrade mogu imati i više spratova. Maksimalna visina objekta je 15 metara.

Za nove komplekse koji bi zauzimali površinu veću od jednog hektara, investitori se obavezuju da izrade urbanistički projekat.
Veći deo terena je nepogodan za izgradnju, a gradiće se na onom koji je "srednje pogodan", odnosno u zoni severno od odbrambenog nasipa. Zbog terena i tipa zemljišta, ne preporučuju se podrumske i suterenske etaže.
Ostatak je namenjen za zaštitno zelenilo oko nasipa, pruge i Rokovog potoka i saobraćajnice.

Kolovoz duž nasipa Pobeda planira se za proširenje na 5,5 metara. Ovom saobraćajnicom će se, nakon izgradnje Fruškogorskog koridora i obilaznice oko Petrovaradina, obezbediti veza sa uličnom mrežom Novog Sada. Na nasipu se planira i izgradnja biciklističke staze.
Predviđa se i nova ulica u produžetku Božidara Adžije koja će povezati nekadašnji kompleks Pobeda i planirani centralni prečistač otpadnih voda.
Gradnja na ovom prostoru je ograničena različitim vrstama zaštite. Područje je u zaštitnoj zoni Nacionalnog parka Fruška gora, ali i u obuhvatu ekološki značajnog područja Fruška gora i Koviljski rit. Plan zahvata i deonicu Rokovog potoka koji povezuje Frušku goru sa Dunavom. Zbog toga se ističe neophodnost očuvanja biološke raznovrsnosti. Za izradu planova neophodni su uslovi zaštite prirode. Obaveza investitora je da se obezbedi otvorenost vodotoka na celoj dužini potoka, da se omogući bezbedno kretanje životinja, ali i izbegava direktno osvetljenje kako se ne bi uznemiravale životinje. Neplanska gradnja se izričito zabranjuje na priobalnom zemljištu.
Uz odbrambeni nasip i Rokov potok planirano je zaštitno zelenilo, ali i sve saobraćajnice treba da prate drvoredi visoke lišćarske vegetacije. Mora da se omogući slobodan prolaz 10 metara od zida nasipa, a u inudacionom pojasu nasipa na udaljenosti od 10 do 50 metara od zida nije dozvoljena izgradnja objekata.
U urbanističkom planu se navodi da je deo prostora u većoj meri napadnut bespravnom izgradnjom. U severozapadnom delu bespravno su podignuti poslovni objekti, kao što su radionice, magacini i kancelarije. Za objekte su uglavnom data negativna mišljenja za izdavanje naknadnog odobrenja za izgradnju, jer se nalaze u zoni infrastrukturnih koridora.
Kako piše u nacrtu, na prostoru između nasipa i jugoistočne granice plana izgrađeno je i dvadesetak porodičnih stambenih objekata, a za potrebe prilaza objektima, uz Rokov potok su izgrađene i saobraćajnice.
Status tih porodičnih objekata nije moguće rešiti zbog uslova zaštite uz nasip, odnosno kejski zid i Rokov potok.

Veći deo zemljišta u ovom području je u vlasništvu države, s tim da su Novi Sad i drugi javni subjekti korisnici. Privatno vlasništvo je prisutno u jugoistočnom delu plana koji je namenjen zelenilu.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina

U centru Užica planira se gradnja zgrade sa 52 stana (FOTO)

U Užicu je u planu gradnja stambeno-poslovnog prostora spratnosti Po+Pr (sa Gal.)+4S+Ps ukupne neto površine 3.346,56 m2. Projektovana su 52 stana i tri poslovna prostora. U prizemlju objekta sa galerijom, projektom je predviđeni su lokali, od kojih je jedan sa galerijom. Na prvom, drugom i trećem spratu, se nalazi po 10 stanova, a na četvrtom i povučenom spratu 11 stanova. Projektovana su i 24 garažna mesta. Nedostajućih 36 parking

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.