NavMenu

Oglašen javni uvid u nacrt izmena i dopuna PDR-a Suvo rudište na Kopaoniku za deo celine Centar - Blok B7

Izvor: eKapija Ponedeljak, 29.04.2024. 14:58
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen /Nacrt PDR-a)
Opština Raška oglasila je javni uvid u nacrt izmena i dopuna PDR-a Suvo Rudište na Kopaoniku. Izmenama i dopunama plana, kako se navodi, obuhvaćen je deo celine I - Centar, prema važećem PDR-u i to blok B7 u celosti i deo bloka B9a, kao i deo planirane javne saobraćajnice - staze 14, i to deonica koja je planirana između dve navedene celine, na delovima postojećih katastarskih parcela 1504/30 i 1504/11.

- Izmenama i dopunama predviđa se delimično ukidanje planirane staze 14 u obuhvaćenoj deonici, i to u delu između dve planirane okretnice. Ukidanjem opisane deonice staze 14 zadržavaju se planirane okretnice na njenoj severnoj i južnoj strani, s tim da se planira proširenje južne okretnice u cilju postizanja optimalnih saobraćajno-tehničkih karakteristika. Delovi okretnica u granici izmena i dopuna plana (na delovima k.p. br. 1504/11, 1504/30 i 1504/138) predstavljaju planirane javne saobraćajne površine - navodi se u dokumentaciji.

Severna okretnica se zadržava u potpunosti na način kako je planirana u važećem PDR-u. Za južnu okretnicu predviđena je korekcija, tj. proširenje u odnosu na saobraćajno rešenje važećeg Plana detaljne regulacije, i to na način da se umesto planirane "G" okretnice formira "T" okretnica, kojom se obezbeđuje nesmetano manevrisanje vozila. Geometrija okretnice definisana je tako da se omogući njeno uklapanje u trasu staze 14, planiranu važećim Planom detaljne regulacije. Nova okretnica je planirana u dužini od 15 m, sa slepim završecima dužine 6 m.

Površina na ukinutom delu staze 14 raspodeliće se na pripadajuće blokove, i to tako što će deo na parceli 1504/30 pripasti bloku B7, a deo na parceli 1504/11 bloku B9a.

- U skladu sa navedenim, blok B7 čini k.p. br. 1504/30, kao i katastarske parcele koje se nalaze uz ovu parcelu i koje prema svom obliku i površini ne ispunjavaju uslove za građevinsku parcelu, i to parcele 1504/47, 1504/48, 1504/49, 1504/50 i 1504/51. Obuhvaćeni deo bloka B9a čini parcela 1504/11 - ističe se su izmenama plana.

Planirana namena bloka B7 prema važećem Planu detaljne regulacije je turistički smeštaj tipa hoteli i odmarališta, a bloka B9a turistički smeštaj tipa vile, apartmani i pansioni. Izmenama i dopunama plana ne menja se detaljna planirana namena površina predviđena za navedene blokove. U okviru turističkih sadržaja svih vrsta moguća je izgradnja pratećih sadržaja u sklopu objekta - za rekreaciju, sport, ugostiteljstvo, trgovinu, uslužno zanatstvo, usluge,
medicinsku rehabilitaciju, spa, pomoćnih sadržaja za funkcionisanje osnovne namene (kotlarnice, podstanice, merno-regulacione stanice, tehničke prostorije i dr.) i sl.

Izmenama i dopunama zadržava se podela obuhvaćenog prostora na dve tipološke celine - turistički smeštaj tipa hoteli i odmarališta - blok B7 i turistički smeštaj tip vile, apartmani, pansioni - blok B9a.

Kada je reč o planiranim površinama u obuhvatu izmena i dopuna PDR-a. planirano je da saobraćajne površine zauizimaju 72,50 m2 odnosno 1,15%, Blok B7 (hoteli) 5.846,85 m2 ili 93,44%, Blok B9a (apartmani) 325,25 m2 odnosno 5,20% i deo parcele 1504/138 van saobraćajne površine 13,04 m2 odnosno 0,21%.

Površina obuhvata Izmena i dopuna plana iznosi 6.257,64m2 (62,58 ar).

Maksimalno dozvoljeni indeks zauzetosti građevinske parcele je 60%, a minimalni procenat zelenih površina na parceli treba da bude 30%. Predviđena maksimalna visina venca objekta za hotele i odmarališta 22 m, a za vile, apartmane i pansione 14 m.

Kako se navodi u nacrtu izmena i dopuna plana, prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u okviru granica ovog dokumenta, a na osnovu terenskog istraživanja i podataka koje poseduje ovaj zavod u svojoj dokumentaciji, nema poznatih - proglašenih i evidentiranih kulturnih dobara, niti dobara koja uživaju zaštitu.

Izradi izmena i dopuna PDR-a Suvo Rudište na Kopaoniku za deo celine Centar - Blok B7 pristupilo se, kako se ističe, na osnovu odluke o izradi izmena i dopuna ovog PDR-a koja je doneta na osnovu inicijative preduzeća MEGA CITYTOUR d.o.o. Beograd.

Plan detaljne regulacije Suvo Rudište na Kopaoniku, koji je predmet ovih izmena i dopuna, donet je 2014. godine, na osnovu Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik iz 2009. godine. Nakon ovog perioda usledile su dve izmene Prostornog plana, i to 2016. godine, donošenjem novog Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik, kojim je stavljen van snage prethodno doneti plan, a zatim i 2023. godine, donošenjem izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik.

Više detalja može se naći OVDE.

Javni uvid traje do 28. maja u zgradi Opštine Raška svakog radnog dana od 7 do 15 sati. Javna prezentacija biće održana 17. maja od 11 sati.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  Građevina

U centru Užica planira se gradnja zgrade sa 52 stana (FOTO)

U Užicu je u planu gradnja stambeno-poslovnog prostora spratnosti Po+Pr (sa Gal.)+4S+Ps ukupne neto površine 3.346,56 m2. Projektovana su 52 stana i tri poslovna prostora. U prizemlju objekta sa galerijom, projektom je predviđeni su lokali, od kojih je jedan sa galerijom. Na prvom, drugom i trećem spratu, se nalazi po 10 stanova, a na četvrtom i povučenom spratu 11 stanova. Projektovana su i 24 garažna mesta. Nedostajućih 36 parking

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.